Χαιρετισμός της Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Ρόδης Κράτσα- Τσαγκαροπούλου

Ο διαγωνισμός και η έκθεση θα ζωντανέψουν την Ελληνική Επανάσταση και την μεγάλη κληρονομιά της.

Το βαθύ νόημα του επετειακού έτους 2021 μας προκαλεί να εμπνευστούμε τρόπους και διαδικασίες για να μελετήσουμε την ιστορία μας, να την ξαναζήσουμε και να την κάνουμε γνωστή μέσα και έξω από την χώρα μας.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με διάφορες πρωτοβουλίες προβάλλει τις λαμπρές σελίδες που αφορούν στην προετοιμασία του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας, στην σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους μετά την Ανεξαρτησία των Ελλήνων, αλλά και την πολιτισμική ταυτότητα που διαμορφώσαμε.

Αυτόν τον στόχο υπηρετεί η εξαιρετική πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Κτενά, για τον διαγωνισμό των μαθητών με θέμα: << Τα 200 χρόνια από  την Ελληνική Επανάσταση>>.

Ο λαμπρότερος φόρος τιμής προς τους προγόνους μας, αγωνιστές ή θύματα του τουρκικού ζυγού, μέλη της Φιλικής Εταιρείας, διπλωμάτες ή  οικονομικούς παράγοντες που έθεσαν όλες τις δυνάμεις και την ίδια την ζωή τους στον Αγώνα για την Ελευθερία, είναι να τους κρατάμε ζωντανούς στην μνήμη μας.

Η Λευκάδα, σε μία κρίσιμη γεωγραφική θέση σε σχέση με τις επεκτατικές βλέψεις των Οθωμανών προς τα Επτάνησα, απετέλεσε τόπο ηρωικών συγκεντρώσεων οπλαρχηγών για την οργάνωση της Άμυνας της  αλλά και της ενίσχυσης του Αγώνα των υπόδουλων Ελλήνων. Εδώ στο Μαγεμένο γνωρίστηκαν και συνεργάστηκαν ο Ιωάννης Καποδίστριας με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τους άλλους οπλαρχηγούς από την υπόδουλη Ελλάδα.

Αυτήν την ιστορική κληρονομιά θα την αναδείξουν οι μαθητές μας με τις σκέψεις, και τα διδάγματα που θα εξάγουν από τις καλές αλλά και τις κακιές στιγμές του Αγώνα, τα προτερήματα αλλά και τα ελαττώματα των Ελλήνων. Θ΄αναδείξουν επίσης ότι τα μεγάλα όπλα κάθε αγώνα είναι η φιλοπατρία, το πάθος για Ελευθερία, όπως και η ομοψυχία, και η αδελφοσύνη, για  το κοινό καλό.

Τα μηνύματά τους θα είναι πολύτιμα για εμάς, αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες και οργανωτές, όπως και  τους υποστηρικτές διδασκάλους, καθηγητές και γονείς στον διαγωνισμό αυτό.

Περιμένω λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον τα έργα των μαθητών μας, γιατί θα εκφράσουν την νεαρά ελληνική ψυχή, μ΄ έμπνευση από το παρελθόν και βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της Πατρίδας μας.

Χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λευκάδας
Ανδρέα Κτενά

Ταξίδι στην Λευκάδα
με όχημα τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821

 

Αγαπητές φίλες / Αγαπητοί φίλοι,

Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί αναμφισβήτητα το κυρίαρχο ιστορικό ορόσημο της πατρίδας, καθορίζοντας εμβληματικά το πολιτισμικό και συνειδησιακό παρόν μας, ως σύγχρονων Ελλήνων. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την εθνική μας παλιγγενεσία, οφείλουμε να αδράξουμε αυτή την ιστορική συγκυρία ως δημιουργική εκκίνηση οικοδόμησης ενός παραγωγικού μέλλοντος για τις νεότερες γενιές, μεστό από τα διδάγματα και τη γνώση του ένδοξου παρελθόντος.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσω της διοργάνωσης μαθητικού διαγωνισμού και έκθεσης ζωγραφικών και εικαστικών έργων με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, στην ΠΕ Λευκάδας οραματιστήκαμε και υλοποιούμε μια ευρεία δράση πολιτισμού, επιδιώκοντας τη συμμετοχή μικρών παιδιών και εφήβων στην αποτύπωση της ιστορικής αυτής περιόδου αλλά και της δυναμικής που κληροδοτεί στη σύγχρονη πραγματικότητα και το μέλλον της κοινωνίας μας. Σκοπός της δράσης είναι ασφαλώς η ανάδειξη της αστείρευτης δημιουργικότητας και φαντασίας των παιδιών, αλλά και η εξοικείωσή τους με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας, μέσω της ενεργής, βιωματικής και διαθεματικής προσέγγισης της μάθησης.

Στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημά μας αρωγοί και πολύτιμοι συνεργάτες στέκονται οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Λευκάδας και βεβαίως οι δάσκαλοι και καθηγητές των σχολείων μας, που παροτρύνουν τους μαθητές να γνωρίσουν την ιστορία και παρέχουν τα απαραίτητα ερεθίσματα για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών. Ασφαλώς δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί η δράση μας χωρίς την ανεκτίμητη συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λευκάδας, η οποία διέθεσε σε κοινή χρήση, μαθητών και εκπαιδευτικών, χρήσιμα στοιχεία και παραμέτρους του ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος του τόπου μας.

Πρόθεση όλων μας, αυτή η δράση που αντλεί έρεισμα από μια άκρως εμβληματική στιγμή στην ελληνική ιστορία, να αποτελέσει το έναυσμα για την καθιέρωση ενός πολιτιστικού θεσμού για την ΠΕ Λευκάδας, ο οποίος κάθε χρόνο θα δίνει την ευκαιρία σε κάθε μαθήτρια και μαθητή να αναδείξει το ταλέντο του και τη δημιουργικότητά του, εξερευνώντας κάθε φορά και μια διαφορετική θεματική, ένα διαφορετικό “όχημα”.

Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία σε όλους.

Comments are closed.

Close Search Window