ΕΥΖΩΝΑΣ: Σύμβολο Ελευθερίας – Ηρωισμού –
Υπερηφάνειας.

Η στολή του Εύζωνα, εμφανίστηκε στην Επανάσταση του 1821. Ο οπλίτης με τη φουστανέλα, το φέσι και τα τσαρούχια, μια στολή που καθιερώθηκε από τον βασιλέα Όθωνα, ο οποίος αν και βαυαρός στην καταγωγή, την έφερε υπερηφάνως σε επίσημες εμφανίσεις. Επίσης, Εύζωνες, δηλαδή οπλίτες φουστανελοφόροι, με φέσι και τσαρούχια, πολέμησαν ηρωικά στα ηπειρώτικα βουνά. Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς φυλάσσουν το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου.

 

ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ Η ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΥΖΩΝΑ

Το φάριο

Ξεκινώντας από την κορυφή, ο Εύζωνας φοράει το φάριο. Είναι το καπέλο του Εύζωνα το οποίο είναι κόκκινο και κατασκευάζεται από τσόχα. Έχει μια μαύρη φούντα φτιαγμένη από μετάξι και στη θέση του μετώπου υπάρχει το ελληνικό εθνόσημο. Θεωρείται ότι με το σχήμα που έχει η φούντα συμβολίζει το δάκρυ του Χριστού στη Σταύρωση. Μπορεί να παρομοιάζεται πολλές φορές με το τουρκικό φέσι αλλά έχει πολλές διαφορές.

Το πουκάμισο

Ο Εύζωνας φοράει λευκό πουκάμισο ή αλλιώς τον υποδήτη, χρώμα το οποίο ούτως η άλλως κυριαρχεί στη στολή του. Κι αυτό γιατί με αυτό το χρώμα θεωρείται ότι συμβολίζεται η αγνότητα των εθνικών αγώνων. Το χαρακτηριστικό του πουκαμίσου είναι ότι έχει μεγάλο άνοιγμα στα μανίκια.

Η φέρμελη

Η φέρμελη είναι το γιλέκο του Εύζωνα το οποίο μάλιστα για να κατασκευαστεί χρειάζονται περίπου έξι μήνες. Γι’ αυτό και θεωρείται ότι είναι το δυσκολότερο κομμάτι της ενδυμασίας όσον αφορά την κατασκευή του. Στη φέρμελη υπάρχουν επίχρυσα αλλά και λευκά νήματα με διάφορα σχέδια λαογραφικής σημασίας. Μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι σχηματίζονται μεταξύ άλλων τα γράμματα Χ και Ο Τα οποία θεωρείται ότι αντιστοιχούν στις λέξεις Χριστιανός και Ορθόδοξος.

Η φουστανέλα

Η φουστανέλα του Εύζωνα αποτελείται από 400 πτυχές, όσες και τα χρόνια της τουρκικής κυριαρχίας στην Ελλάδα. Το χρώμα της είναι λευκό όπως και το πουκάμισο για τους ίδιους λόγους. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να φτιαχτεί μια φουστανέλα χρειάζονται περίπου 30 μέτρα ύφασμα.

Οι κάλτσες

Ο κάθε Εύζωνας φοράει από δύο μάλλινες λευκές κάλτσες στο κάθε πόδι. Είναι τόσο ψηλές ώστε στηρίζονται στη μέση του εύζωνα, κάτω από τη φουστανέλα, με τη βοήθεια μιας δερμάτινης ζώνης η οποία ονομάζεται ανάσπαστος.

Οι καλτσοδέτες

Οι Εύζωνες φορούν καλτσοδέτες οι οποίες είναι μαύρου χρώματος και κατασκευασμένες από μετάξι.

Τα τσαρούχια

Τα τσαρούχια είναι τα υποδήματα του εύζωνα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μέρη της ενδυμασίας. Κατασκευασμένα από δέρμα, κόκκινα στο χρώμα.  Στη σόλα κάθε τσαρουχιού υπάρχουν καρφωμένα περίπου 60 καρφιά, οι λεγόμενες προκαδούρες. Από αυτά, εξάλλου, προέρχεται και ο επιβλητικός ήχο που ακούγεται κατά το βηματισμό ενός εύζωνα. Χαρακτηριστικό τμήμα των τσαρουχιών είναι οι μαύρες φούντες στις οποίες καταλήγουν οι μύτες τους. Λέγεται ότι η αρχική τους χρήση ήταν να κρύβονται σε αυτές μικρά κοφτερά αντικείμενα που θα μπορούσαν αιφνιδιαστικά να τραυματίσουν τον εχθρό σε μία «σώμα με σώμα» μάχη. Ωστόσο, μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι αυτές οι μαύρες φούντες προστάτευαν τα δάχτυλα των ποδιών από το χιόνι και τα κρυοπαγήματα. Κατά μέσο όρο, το κάθε τσαρούχι ζυγίζει τρία κιλά.

Οι φυσιγγιοθήκες

Στη στολή του ο Εύζωνας κουβαλά και τις φυσιγγιοθήκες οι οποίες είναι κατασκευασμένες από δέρμα.

Comments are closed.

Close Search Window